Valec Smeru-SD znásilňuje parlament, tvrdí opozícia

03.08.2012 Bratislava

Bratislava 3. augusta (TASR) - Národná rada (NR) SR dnes rokovala aj po 16.00 h, hoci na začiatku dňa sa uzniesla na tom, že po šestnástej už diskusia nebude. Rozhodla o tom vládna väčšina, ktorá odobrila návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Ten tvrdí, že predĺžením rokovania chcel dať priestor Ľudovítovi Kaníkovi (SDKÚ-DS) ukončiť jeho vystúpenie. Kaník sa ohradil, že to môže urobiť aj v pondelok 6. augusta. Opozícia rozhodnutie väčšiny odsúdila a vypískala.

Paška v rámci svojho návrhu uviedol, že parlament bude rokovať do momentu, kým Kaník neukončí svoje vystúpenie. "Je zmysluplné, bola by škoda, keby cez víkend ušla niť jeho vystúpenia," odôvodnil šéf parlamentu. "O to sa nemusíte báť," odpovedal mu Kaník. Ešte než dal Paška o svojom návrhu hlasovať, Kaník ho upozornil, že nemôže "takto znásilňovať Národnú radu". Paška dal hlasovať, väčšina jeho návrh odobrila. "Ja môžem rozprávať aj do polnoci, keď chcete," vyhlásil Kaník po hlasovaní.

Sociálnym demokratom zároveň odkázal, že je zvedavý, ako sa budú správať počas jeho vystúpenia. "Som zvedavý, ako mi budete skákať do reči, ako budete kričať, ako budete búchať," uviedol.

"Pán poslanec, nikto vám slovo neberie, naopak, my sme vám umožnili, aby ste kontinuálne dovysvetľovali vo svojom príspevku všetky myšlienky, ktoré mate usporiadané," reagoval predseda parlamentu Paška.

Kaník sa Pašku ďalej spýtal, či považuje za dôstojné, keď vládny valec Smeru-SD napriek dohode parlamentu, že sa bude rokovať len do šestnástej, príde a svojvoľne zmení to, na čom sa uzniesol zákonodarný zbor. "Tu sa dodržiavajú vôbec nejaké pravidlá? Ja vám odporúčam niekde v podzemí Úradu vlády, aby ste sa mohli schádzať, tam si odhlasujete, čo chcete, a my sa to už dozvieme z tlače alebo pán premiér sa postaví pred kamery a povie, ako ste zase zachránili Slovensko," uviedol Kaník.

Sociálni demokrati si podľa neho bez ohľadu na opozíciu presadzujú všetko, čo si sami zaumienia. "Toto je dôkazom toho, ako si predstavujete riešenia pre túto krajinu," poznamenal. Dôveryhodnosť sľubov Smeru-SD podľa neho ilustruje skutočnosť, že poslanci naďalej rokujú, ako aj vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že nesiahne na druhý dôchodkový pilier.

Kaník svoje vystúpenie po niekoľkých minútach ukončil. Poslanci budú v rokovaní o skrátenom konaní pokračovať v pondelok ráno od 9.00 h faktickými poznámkami k dnešnému Kaníkovmu vystúpeniu. Následne sa budú môcť do rozpravy prihlásiť aj ďalší záujemcovia. Opäť sa očakáva rozsiahla diskusia.
 

Vyberte región